Anak-anak · anakcemerlang · effectiveteaching · keibubapaan · matematik · My Family · teknikbelajar · tipsbelajar · tipsmengajar

Fun Activities With Your Kids #1

Assalamualaikum.. Alhamdulillah cuti sekolah telah bermula. Jadi, apa taktik dan tips2 ibu bapa sekalian dalam usaha untuk membantu mengisi masa lapang anak2 dengan aktiviti yang sihat? Cabaran kita musim sekolah dulu tak sama dengan budak zaman sekarang. Channel TV dulu, rancangan kartun mungkin terhad pada waktu pagi dan petang aje. Tapi sekarang, channel kartun pun… Continue reading Fun Activities With Your Kids #1

Anak-anak · effectiveteaching · matematik · My Family · Story · Study · teknikbelajar · tipsmengajar

Meransang Minat Matematik Seawal Usia 4 Tahun?

Assalamualaikum Sekali baca tajuk macam tak percaya je kan? Iya ke 4 tahun dah boleh ajar anak matematik? Iyaaa…memang betul…! Tak perlu ajar yang susah2..yang simple2 tapi jika dilakukan dengan kreatif, pasti anak anda akan tinggalkan segala macam bentuk gadjet di rumah tu. Pertamanya, anda kene tahu anak anda jika diajar dan dilatih, pada usia… Continue reading Meransang Minat Matematik Seawal Usia 4 Tahun?

effectiveteaching · matematik · skorA · teknikbelajar · tipsmengajar

Rahsia Agar Anak Minat Subjek Matematik

Matematik adalah salah satu subjek killer yang menjadi masalah kepada para pelajar. Apabila tidak faham sesuatu konsep, mereka biasanya akan mula rasa bosan lalu kurang berminat untuk belajar. Sebagai ibu bapa, kita dapat bantu anak2 minat kepada subjek matematik sejak mereka kecil lagi. Perkenalkan mereka kepada nombor, sejak mereka pandai tulis dan membaca. Di bawah… Continue reading Rahsia Agar Anak Minat Subjek Matematik

effectiveteaching · skorA · tipsmengajar

20 Cara Mendorong Pelajar Berminat Dalam Pembelajaran

Assalamualaikum.. Alhamdulillah hari ini cikgu nak share bukan 1 bukan 10 TAPI 20 CARA untuk mendorong pelajar2 dan anak2 murid anda berminat dalam sesi pembelajaran. Tips ini sangat bersesuaian kepada para guru, cikgu2 tuisyen, guru mengaji, malahan juga ibu bapa. Jom kita semak satu persatu. Hafal nama pelajar dan panggil nama mereka dengan kerap Rancang… Continue reading 20 Cara Mendorong Pelajar Berminat Dalam Pembelajaran

Japan · matematik · skorA · teknikbelajar · tipsbelajar

5 Tips Mendapat Markah Tinggi Dalam Subjek Matematik

Assalamualaikum Hari ini Cikgu nak kongsikan 5 tips ringkas untuk mencapai markah tinggi dalam subjek Matematik. Ikuti langkah-langkah penting berikut. InshaAllah adik2 boleh berjaya! Jangan ponteng kelas – ini syarat wajib yang adik2 kene ikut. Matematik ibarat tangga. Jika hilang satu pemijak, adik2 akan sukar untuk naik lebih tinggi. Duduk di barisan hadapan sekali –… Continue reading 5 Tips Mendapat Markah Tinggi Dalam Subjek Matematik