Anak-anak · anakcemerlang · Dunia Rumahtangga · effectiveteaching · keibubapaan

7 Cara Mengajar anak Berinteraksi dengan Orang Lain

  Adakah anda mempunyai masalah anak2 tak berminat berhubung dengan orang yang mereka kenal atau pertama kali mereka jumpa? Mereka selalunya tak mahu bersalaman, menunjukkan rasa tak suka bila orang cuba berbual dengan mereka dan memberikan reaksi kurang senang apabila disapa. Dalam entry terdahulu, saya ada menulis berkenaan 8 intelligence anak-anak, di mana salah satunya… Continue reading 7 Cara Mengajar anak Berinteraksi dengan Orang Lain

Anak-anak · anakcemerlang · effectiveteaching · keibubapaan · matematik · My Family · teknikbelajar · tipsbelajar · tipsmengajar

Fun Activities With Your Kids #1

Assalamualaikum.. Alhamdulillah cuti sekolah telah bermula. Jadi, apa taktik dan tips2 ibu bapa sekalian dalam usaha untuk membantu mengisi masa lapang anak2 dengan aktiviti yang sihat? Cabaran kita musim sekolah dulu tak sama dengan budak zaman sekarang. Channel TV dulu, rancangan kartun mungkin terhad pada waktu pagi dan petang aje. Tapi sekarang, channel kartun pun… Continue reading Fun Activities With Your Kids #1

Anak-anak · anakcemerlang · Dunia Rumahtangga · effectiveteaching · keibubapaan · My Family · tipsmengajar

Cara Berkesan Beri Arahan Kepada Anak

Assalamualaikum WBT InshaAllah, dalam usaha saya nak mempraktiskan ilmu yang saya belajar dalam parenting seminar yang lalu, saya cuba untuk berkongsi sekali lagi melalui penulisan di blog ini. Orang kata, lebih banyak kita memberi/berkongsi, lebih banyak yang kita akan terima kan? Ini adalah satu “Pearl” yang diterima dalam banyak2 pearl yang diberikan. Apakah itu? Jeng3x!… Continue reading Cara Berkesan Beri Arahan Kepada Anak

Anak-anak · anakcemerlang · effectiveteaching · keibubapaan · matematik · teknikbelajar · tipsmengajar

8 Kepelbagaian “Intelligence” Anak Anda

Assalamualaikum wrt Alhamdulillah..semalam keputusan UPSR telah diumumkan. Dikhabarkan seramai 38 344 orang murid berjaya mencapai 5A. Dalam news feed FB dan group whatsapp saya juga ramai yang mengucapkan tahiah atas kejayaan anak,adik, sepupu, dan saudara mara terdekat. Tahniah2! Saya juga sempat update status ucapan tahniah kepada diri sendiri atas kejayaan mendapat 5A 17 tahun lalu.… Continue reading 8 Kepelbagaian “Intelligence” Anak Anda

Anak-anak · anakcemerlang · effectiveteaching · keibubapaan · tipsmengajar

Tegur Anak dengan Teknik Sandwich

Assalamualaikum.. Dalam seminar keibubapaan anjuran Tunas Ventures yang lalu, kawan sebelah seat saya memberikan pendapat beliau berkenaan memberi teguran menggunakan teknik sandwich. Wow?! Apa tu? bunyinya seakan menarik. tiba2 teruja pula mendengarnya. Sebenarnya teknikย ni sudah common di negara2 barat. Tapi kurang pendedahannya di negara kita. Teknik Sandwich adalah satu teknik di mana kita memulakan teguran… Continue reading Tegur Anak dengan Teknik Sandwich

Anak-anak · anakcemerlang · effectiveteaching · keibubapaan · My Family · tipsmengajar

Teknik Memuji Anak/Pelajar Yang Kita Jarang Ambil Tahu

Assalamualaikum Alhamdulillah hujung minggu lalu saya berkesempatan menghadiri satu Parenting Seminar di kawasan kami. Banyak sangat ilmu baru yang kami perolehi. InshaAllah saya nak kongsikan satu topik penting dalam perbincangan kami yang lalu iaitu teknik dan cara memuji anak2 yang kita jarang ambil peduli. Teknik ini juga sangat sesuai diberikan oleh cikgu2 untukย anak2 murid anda!… Continue reading Teknik Memuji Anak/Pelajar Yang Kita Jarang Ambil Tahu

Anak-anak · effectiveteaching · matematik · My Family · Story · Study · teknikbelajar · tipsmengajar

Meransang Minat Matematik Seawal Usia 4 Tahun?

Assalamualaikum Sekali baca tajuk macam tak percaya je kan? Iya ke 4 tahun dah boleh ajar anak matematik? Iyaaa…memang betul…! Tak perlu ajar yang susah2..yang simple2 tapi jika dilakukan dengan kreatif, pasti anak anda akan tinggalkan segala macam bentuk gadjet di rumah tu. Pertamanya, anda kene tahu anak anda jika diajar dan dilatih, pada usia… Continue reading Meransang Minat Matematik Seawal Usia 4 Tahun?