teknikbelajar

Ummi Niza Temuduga JPA tahun 2004

Assalamualaikum… Lama betul ummi tak throwback kisah dulu2. haha untuk pengetahuan anak2, ummi adalah bekas pemegang biasiswa JPA ke Jepun pada tahun 2005-2006 (Pusat persediaan ke Jepun KL) dan 2006-2010 (Jepun). Recently, ummi rajin meng-google sana sini untuk cari tips temuduga biasiswa Phd..Ya…ummi sekarang dah nak mengorak langkah menuju phd..adoi terasa tua dah. lebih 10… Continue reading Ummi Niza Temuduga JPA tahun 2004

Anak-anak · anakcemerlang · Dunia Rumahtangga · keibubapaan · My Family · teknikbelajar

Orang Kata Anak Kita Kasar?

Ada ketikanya orang di sekeliling akan mula menghakimi (judge) anak kita. Apabila anak kita buat silap atau bercakap kasar, mereka mula memberikan persepsi negatif. Tidak kurang juga yang mula membandingkan anak kita dengan anak orang lain yang bersopan, cakap lembut, dan memberikan reaksi positif apabila diajak bersembang. Hati ibu bapa mana yang tak terkilan bila dibanding… Continue reading Orang Kata Anak Kita Kasar?

teknikbelajar

5 Langkah Mengurus Emosi Anak-anak

Sejak akhir-akhir ini emosi anak anda sering tidak stabil? Secara umumnya, kestabilan emosi anak bergantung kepada persekitaran dan perkembangan fizikal dan mental mereka. Mengikut pengalaman saya, jika kedua ibu bapa sibuk dan tidak ada masa untuk “connect” dengan anak, anak-anak cenderung ‘buat perangai’. Kadangkala mereka suka menjerit, mudah tersentuh, berasa sedih dengan perkara kecil, marahkah sesuatu, merengek,… Continue reading 5 Langkah Mengurus Emosi Anak-anak

Anak-anak · anakcemerlang · effectiveteaching · keibubapaan · matematik · My Family · teknikbelajar · tipsbelajar · tipsmengajar

Fun Activities With Your Kids #1

Assalamualaikum.. Alhamdulillah cuti sekolah telah bermula. Jadi, apa taktik dan tips2 ibu bapa sekalian dalam usaha untuk membantu mengisi masa lapang anak2 dengan aktiviti yang sihat? Cabaran kita musim sekolah dulu tak sama dengan budak zaman sekarang. Channel TV dulu, rancangan kartun mungkin terhad pada waktu pagi dan petang aje. Tapi sekarang, channel kartun pun… Continue reading Fun Activities With Your Kids #1

Anak-anak · anakcemerlang · effectiveteaching · keibubapaan · matematik · teknikbelajar · tipsmengajar

8 Kepelbagaian “Intelligence” Anak Anda

Assalamualaikum wrt Alhamdulillah..semalam keputusan UPSR telah diumumkan. Dikhabarkan seramai 38 344 orang murid berjaya mencapai 5A. Dalam news feed FB dan group whatsapp saya juga ramai yang mengucapkan tahiah atas kejayaan anak,adik, sepupu, dan saudara mara terdekat. Tahniah2! Saya juga sempat update status ucapan tahniah kepada diri sendiri atas kejayaan mendapat 5A 17 tahun lalu.… Continue reading 8 Kepelbagaian “Intelligence” Anak Anda

Anak-anak · effectiveteaching · matematik · My Family · Story · Study · teknikbelajar · tipsmengajar

Meransang Minat Matematik Seawal Usia 4 Tahun?

Assalamualaikum Sekali baca tajuk macam tak percaya je kan? Iya ke 4 tahun dah boleh ajar anak matematik? Iyaaa…memang betul…! Tak perlu ajar yang susah2..yang simple2 tapi jika dilakukan dengan kreatif, pasti anak anda akan tinggalkan segala macam bentuk gadjet di rumah tu. Pertamanya, anda kene tahu anak anda jika diajar dan dilatih, pada usia… Continue reading Meransang Minat Matematik Seawal Usia 4 Tahun?

effectiveteaching · matematik · skorA · teknikbelajar · tipsmengajar

Rahsia Agar Anak Minat Subjek Matematik

Matematik adalah salah satu subjek killer yang menjadi masalah kepada para pelajar. Apabila tidak faham sesuatu konsep, mereka biasanya akan mula rasa bosan lalu kurang berminat untuk belajar. Sebagai ibu bapa, kita dapat bantu anak2 minat kepada subjek matematik sejak mereka kecil lagi. Perkenalkan mereka kepada nombor, sejak mereka pandai tulis dan membaca. Di bawah… Continue reading Rahsia Agar Anak Minat Subjek Matematik