Anak-anak · anakcemerlang · Dunia Rumahtangga · effectiveteaching · keibubapaan · My Family · Story · Tanah Air

Bercerita Kepada Anak (2)

Kisah yang saya ceritakan kepada nusrah malam itu adalah kisah Nabi adam yang digoda oleh syaitan untuk makan buah larangan di dalam syurga. Apabila tiba part, “kenapa tak boleh makan buah tu ummi? Saya terasa sukar untuk memberikan jawapan kepada anak kecil berusia 5 tahun. Tapi saya suka dia bertanya soalan. Walaupun saya agak ragu2… Continue reading Bercerita Kepada Anak (2)

Anak-anak · anakcemerlang · Dunia Rumahtangga · effectiveteaching · keibubapaan · Motivasi · My Family · Story · Tanah Air · Tazkirah

Bercerita Kepada Anak (1)

Sejak Annusrah dah menginjak usia 5 tahun, dia semakin pandai diajak berkawan. Dia suka bercerita, bersembang, memberi pendapat dan menjadi pendengar yang baik. Dalam memori saya, masih bersisa kenangan saya bersekolah tadika waktu seusia dia. Tak sangka masa berlalu begitu pantas. Sekarang annusrah pula sudah menggantikan tempat saya 24 tahun lalu. Sejak saya lihat dia… Continue reading Bercerita Kepada Anak (1)

Anak-anak · anakcemerlang · Dunia Rumahtangga · keibubapaan · My Family · Tanah Air

Ada Allah Dalam Hati Anakku

Alhamdulillah kira-kira 3 minggu yang lalu saya dan anak2 berpiknik di masjid universiti dengan keluarga Bintu Koyube. Waktu pagi memang sangat lapang. Suasananya cantik, sejuk mata memandang. Melihatkan Ayaka merengek nakΒ pakai tudung macam Insyirah dan Khadijah, Bintu Koyube terus cari “tudung spare” dalam kereta. Katanya untuk emergency, memang siap2 simpan dalam kereta. Bagus teknik ni,… Continue reading Ada Allah Dalam Hati Anakku

Tanah Air · Usrah Sakinah

Usrah Sakinah 25/10/10

Assalamualaikum WBT Alhamdulillah.. Ahad lalu bertemu ahli-ahli keluarga di Usrah Sakinah. Usrah Sakinah adalah usrah paling lama yang saya berada di dalamnya. Bermula dengan ahli yang mendengar, menjadi coordinator dan pembantu bagi naqibah dan sekarang saya ambil alih (bukan kerana kuasa tapi sekadar memberi bantuan dari diri yang punya ‘banyak masa terluang’)Pulang ke Malaysia hampir… Continue reading Usrah Sakinah 25/10/10