Anak-anak · effectiveteaching · matematik · My Family · Story · Study · teknikbelajar · tipsmengajar

Meransang Minat Matematik Seawal Usia 4 Tahun?

Assalamualaikum Sekali baca tajuk macam tak percaya je kan? Iya ke 4 tahun dah boleh ajar anak matematik? Iyaaa…memang betul…! Tak perlu ajar yang susah2..yang simple2 tapi jika dilakukan dengan kreatif, pasti anak anda akan tinggalkan segala macam bentuk gadjet di rumah tu. Pertamanya, anda kene tahu anak anda jika diajar dan dilatih, pada usia… Continue reading Meransang Minat Matematik Seawal Usia 4 Tahun?

Japan · Omelanku · Study

Masanya Hampir Tiba

Sudah lama saya tidak menghitung hari untuk menanti kedatangan sesuatu dengan penuh debar. Saya hampir terlupa saat itu. Ketika perasaan bercampur-baur ketika ini, tiada apa yang dapat memberikan ketenangan melainkan hanya kepada Dia sebaik-baik pengharapan. Jalan ini bukan mudah.Jalan ini penuh liku.Tapi saya tidak pernah menyesal memilih jalan ini.Kerana saya yakin kepada petunjuk hati  yang… Continue reading Masanya Hampir Tiba

Japan · Omelanku · Study · Tazkirah

Di Bawah Tekanan

Minggu baru terus bermula.Masih menempatkan saya di bilik research ini.Masih ditekan dengan persoalan-persoalan kenkyu yang memeningkan.Kasihan melihat Fujii San dan Tetsu San.Bertungkus lumus mencari sebab dan punca di sebalik kegagalan eksperimen kami.Kelam-kabut mencari fakta dan teori.Sehingga saya terkena tempiasnya.Tema kenkyu kami berkenaan ‘pembakaran dan letupan’..makin menyukarkan kerana menggunakan mikrofon untuk menangkap bunyi letupan dan menganalisis… Continue reading Di Bawah Tekanan

Japan · Study

Seminggu Yang Pertama

Seminggu yang pertama di lab agak meletihkan.Setiap hari ke sekolah lebih kurang pukul 10:30 pagi kecuali pada hari Rabu,kami diminta datang jam 9:00 pagi untuk membuang sampah..(meja,kerusi,dan pelbagai perabot yang tak berguna).Bunga tunggal di lab,entah menyerikan lagi taman itu atau tidak,saya sendiri kurang pasti.3 tahun di bidang ini,saya sudah biasa dengan sendiri.Mujurlah mereka sentiasa menghormati… Continue reading Seminggu Yang Pertama

Japan · Omelanku · Study · Tazkirah

Making Decision

Membuat pilihan bagi saya adalah satu tugas yang sangat berat lagi memberatkan.Tambah-tambah lagi keputusan yang dibuat melibatkan masa depan dan senarai pilihan pula terlalu banyak hingga proses pemilihan menjadi lembab.Orang kata,kalau kita tahu apa yang kita mahu,membuat pemilihan menjadi sesuatu yang mudah.Tapi kalau sebaliknya macam mana?Seringkali pilihan yang dibuat tidak tepat,kerana setelah membuat pilihan akhirnya… Continue reading Making Decision

Hiroshima · Japan · Omelanku · Study

@photoshop

Pagi tadi ada midsem exam..Alhamdulillah semua berjalan dengan lancar.Biarpun jawab berlubang-lubang tapi saya bersykur.Rasa-rasanya saya dapat jawab hampir 3/4 daripada semua soalan.Tak tahu la betul atau tak.Tapi kalau lah apa yang saya study sejak seminggu lalu tu adalah apa yang saya jawab tadi,inshaAllah tiada masalah.Moga-moga Allah berkati usaha saya.Ameen.. Saya pelik sungguh kenapa saya tak… Continue reading @photoshop

My Family · Omelanku · Study

Hatsu yuki da..

Mengantuk sungguh melalui hari ini.Bangun seawal 7:50 pagi untuk ke kelas Mechine Design.Semalam tidak boleh melelapkan mata.Pukul 1:00pagi masih di depan laptop menonton drama dari tanah air sambil makan nasik..(musim sejuk musim lapar dan berhibernasi^^) Pukul 2pagi baru off laptop dan masuk dalam selimut.Itupun mata masih terkebil-kebil dalam kegelapan.Mungkin sejak akhir-akhir ini selalu tidur lambat.Bangun… Continue reading Hatsu yuki da..