Anak-anak · anakcemerlang · Dunia Rumahtangga · effectiveteaching · keibubapaan · My Family · Story · Tanah Air

Bercerita Kepada Anak (2)

Kisah yang saya ceritakan kepada nusrah malam itu adalah kisah Nabi adam yang digoda oleh syaitan untuk makan buah larangan di dalam syurga. Apabila tiba part, “kenapa tak boleh makan buah tu ummi? Saya terasa sukar untuk memberikan jawapan kepada anak kecil berusia 5 tahun. Tapi saya suka dia bertanya soalan. Walaupun saya agak ragu2… Continue reading Bercerita Kepada Anak (2)

Anak-anak · anakcemerlang · Dunia Rumahtangga · effectiveteaching · keibubapaan · Motivasi · My Family · Story · Tanah Air · Tazkirah

Bercerita Kepada Anak (1)

Sejak Annusrah dah menginjak usia 5 tahun, dia semakin pandai diajak berkawan. Dia suka bercerita, bersembang, memberi pendapat dan menjadi pendengar yang baik. Dalam memori saya, masih bersisa kenangan saya bersekolah tadika waktu seusia dia. Tak sangka masa berlalu begitu pantas. Sekarang annusrah pula sudah menggantikan tempat saya 24 tahun lalu. Sejak saya lihat dia… Continue reading Bercerita Kepada Anak (1)

Anak-anak · effectiveteaching · matematik · My Family · Story · Study · teknikbelajar · tipsmengajar

Meransang Minat Matematik Seawal Usia 4 Tahun?

Assalamualaikum Sekali baca tajuk macam tak percaya je kan? Iya ke 4 tahun dah boleh ajar anak matematik? Iyaaa…memang betul…! Tak perlu ajar yang susah2..yang simple2 tapi jika dilakukan dengan kreatif, pasti anak anda akan tinggalkan segala macam bentuk gadjet di rumah tu. Pertamanya, anda kene tahu anak anda jika diajar dan dilatih, pada usia… Continue reading Meransang Minat Matematik Seawal Usia 4 Tahun?

Hiroshima · Japan · Kenangan · Story

Gerai Malaysia di HU

Salah satu kenangan yang sangat diingati ketika zaman undergrad dulu ialah berjualan di gerai Malaysia sempena Daisai dan Yukata Matsuri . Saya mula melibatkan diri di tahun pertama. Sempai-sempai dahulu memang aktif berjual, sehinggakan setiap tahun gerai Malaysia sentiasa ada dua tahun sekali. Membuka gerai di kedua-dua perayaan tersebut bukanlah kerja mudah. Banyak tenaga dan… Continue reading Gerai Malaysia di HU

Japan · Story · Tazkirah

Salam Ramadhan

Ramadhan masuk ke pusingan kedua.. Apakah jaringan kita? Pusingan pertama Ramadhan tahun 1430 Hijrah ini berbeza nikmatnya daripada Ramadhan yang pernah saya lalui sepanjang waktu lalu..Apakah kerana beberapa ujian yang mengocak ketenangan diri sepanjang tahun ini? Menjadikan saya semakin ingin dekat dan memohon pada Dia..rahsia dan hikmah yang hanya Dia mengetahuiNya.Bersangka baiklah..Dia tidak pernah menzalimi.Sedang… Continue reading Salam Ramadhan

Hiroshima · Japan · Story

Tertinggal Bas?!!

Tetamu terakhir saya pulang semalam.Tetapi ada cerita pula di sebalik kepulangan mereka.Cerita ini agak pening kerana terlalu banyak fakta nombor.Harap dapat membaca sambil berimiginasi.Mungkin lebih senang difahami oleh orang-orang di bumi Saijo juga bagi mereka yang pernah menjejak bumi Saijo. I dan M akan memulakan perjalanan pulang dari Saijo ke pulau paling utara di Jepun… Continue reading Tertinggal Bas?!!

Hiroshima · Japan · Story · Tazkirah

Mencari Hidayah Allah

Minggu lalu menemukan saya dengan Yuusuke Kun,seorang sahabat Jepun yang saya kenali sejak di tahun pertama menuntut di sini.Sudah lama tidak borak bersama.Tahun ketiga di sem ke-2,tidak banyak menemukan kami dalam satu kelas.Sekadar bertemu di blok fakulti sambil berbalas mengangkat tangan.Pertemuan kami petang Jumaat itu secara kebetulan yang akhirnya membawa kami duduk semeja di Shokudo(cafetaria)… Continue reading Mencari Hidayah Allah