Anak-anak · anakcemerlang · Dunia Rumahtangga · effectiveteaching · keibubapaan · My Family · Story · Tanah Air

Bercerita Kepada Anak (2)

Kisah yang saya ceritakan kepada nusrah malam itu adalah kisah Nabi adam yang digoda oleh syaitan untuk makan buah larangan di dalam syurga. Apabila tiba part, “kenapa tak boleh makan buah tu ummi? Saya terasa sukar untuk memberikan jawapan kepada anak kecil berusia 5 tahun. Tapi saya suka dia bertanya soalan. Walaupun saya agak ragu2… Continue reading Bercerita Kepada Anak (2)

Anak-anak · anakcemerlang · Dunia Rumahtangga · effectiveteaching · keibubapaan · Motivasi · My Family · Story · Tanah Air · Tazkirah

Bercerita Kepada Anak (1)

Sejak Annusrah dah menginjak usia 5 tahun, dia semakin pandai diajak berkawan. Dia suka bercerita, bersembang, memberi pendapat dan menjadi pendengar yang baik. Dalam memori saya, masih bersisa kenangan saya bersekolah tadika waktu seusia dia. Tak sangka masa berlalu begitu pantas. Sekarang annusrah pula sudah menggantikan tempat saya 24 tahun lalu. Sejak saya lihat dia… Continue reading Bercerita Kepada Anak (1)

Anak-anak · anakcemerlang · Dunia Rumahtangga · keibubapaan · My Family · teknikbelajar

Orang Kata Anak Kita Kasar?

Ada ketikanya orang di sekeliling akan mula menghakimi (judge) anak kita. Apabila anak kita buat silap atau bercakap kasar, mereka mula memberikan persepsi negatif. Tidak kurang juga yang mula membandingkan anak kita dengan anak orang lain yang bersopan, cakap lembut, dan memberikan reaksi positif apabila diajak bersembang. Hati ibu bapa mana yang tak terkilan bila dibanding… Continue reading Orang Kata Anak Kita Kasar?

Anak-anak · anakcemerlang · Dunia Rumahtangga · keibubapaan · My Family · Tanah Air

Ada Allah Dalam Hati Anakku

Alhamdulillah kira-kira 3 minggu yang lalu saya dan anak2 berpiknik di masjid universiti dengan keluarga Bintu Koyube. Waktu pagi memang sangat lapang. Suasananya cantik, sejuk mata memandang. Melihatkan Ayaka merengek nak pakai tudung macam Insyirah dan Khadijah, Bintu Koyube terus cari “tudung spare” dalam kereta. Katanya untuk emergency, memang siap2 simpan dalam kereta. Bagus teknik ni,… Continue reading Ada Allah Dalam Hati Anakku

Anak-anak · anakcemerlang · effectiveteaching · keibubapaan · matematik · My Family · teknikbelajar · tipsbelajar · tipsmengajar

Fun Activities With Your Kids #1

Assalamualaikum.. Alhamdulillah cuti sekolah telah bermula. Jadi, apa taktik dan tips2 ibu bapa sekalian dalam usaha untuk membantu mengisi masa lapang anak2 dengan aktiviti yang sihat? Cabaran kita musim sekolah dulu tak sama dengan budak zaman sekarang. Channel TV dulu, rancangan kartun mungkin terhad pada waktu pagi dan petang aje. Tapi sekarang, channel kartun pun… Continue reading Fun Activities With Your Kids #1

Anak-anak · anakcemerlang · Dunia Rumahtangga · effectiveteaching · keibubapaan · My Family · tipsmengajar

Cara Berkesan Beri Arahan Kepada Anak

Assalamualaikum WBT InshaAllah, dalam usaha saya nak mempraktiskan ilmu yang saya belajar dalam parenting seminar yang lalu, saya cuba untuk berkongsi sekali lagi melalui penulisan di blog ini. Orang kata, lebih banyak kita memberi/berkongsi, lebih banyak yang kita akan terima kan? Ini adalah satu “Pearl” yang diterima dalam banyak2 pearl yang diberikan. Apakah itu? Jeng3x!… Continue reading Cara Berkesan Beri Arahan Kepada Anak

Anak-anak · anakcemerlang · effectiveteaching · keibubapaan · My Family · tipsmengajar

Teknik Memuji Anak/Pelajar Yang Kita Jarang Ambil Tahu

Assalamualaikum Alhamdulillah hujung minggu lalu saya berkesempatan menghadiri satu Parenting Seminar di kawasan kami. Banyak sangat ilmu baru yang kami perolehi. InshaAllah saya nak kongsikan satu topik penting dalam perbincangan kami yang lalu iaitu teknik dan cara memuji anak2 yang kita jarang ambil peduli. Teknik ini juga sangat sesuai diberikan oleh cikgu2 untuk anak2 murid anda!… Continue reading Teknik Memuji Anak/Pelajar Yang Kita Jarang Ambil Tahu