Anak-anak · anakcemerlang · effectiveteaching · keibubapaan · matematik · My Family · teknikbelajar · tipsbelajar · tipsmengajar

Fun Activities With Your Kids #1

Assalamualaikum.. Alhamdulillah cuti sekolah telah bermula. Jadi, apa taktik dan tips2 ibu bapa sekalian dalam usaha untuk membantu mengisi masa lapang anak2 dengan aktiviti yang sihat? Cabaran kita musim sekolah dulu tak sama dengan budak zaman sekarang. Channel TV dulu, rancangan kartun mungkin terhad pada waktu pagi dan petang aje. Tapi sekarang, channel kartun pun… Continue reading Fun Activities With Your Kids #1

Anak-anak · anakcemerlang · effectiveteaching · keibubapaan · matematik · teknikbelajar · tipsmengajar

8 Kepelbagaian “Intelligence” Anak Anda

Assalamualaikum wrt Alhamdulillah..semalam keputusan UPSR telah diumumkan. Dikhabarkan seramai 38 344 orang murid berjaya mencapai 5A. Dalam news feed FB dan group whatsapp saya juga ramai yang mengucapkan tahiah atas kejayaan anak,adik, sepupu, dan saudara mara terdekat. Tahniah2! Saya juga sempat update status ucapan tahniah kepada diri sendiri atas kejayaan mendapat 5A 17 tahun lalu.… Continue reading 8 Kepelbagaian “Intelligence” Anak Anda

Anak-anak · effectiveteaching · matematik · My Family · Story · Study · teknikbelajar · tipsmengajar

Meransang Minat Matematik Seawal Usia 4 Tahun?

Assalamualaikum Sekali baca tajuk macam tak percaya je kan? Iya ke 4 tahun dah boleh ajar anak matematik? Iyaaa…memang betul…! Tak perlu ajar yang susah2..yang simple2 tapi jika dilakukan dengan kreatif, pasti anak anda akan tinggalkan segala macam bentuk gadjet di rumah tu. Pertamanya, anda kene tahu anak anda jika diajar dan dilatih, pada usia… Continue reading Meransang Minat Matematik Seawal Usia 4 Tahun?

effectiveteaching · matematik · skorA · teknikbelajar · tipsmengajar

Rahsia Agar Anak Minat Subjek Matematik

Matematik adalah salah satu subjek killer yang menjadi masalah kepada para pelajar. Apabila tidak faham sesuatu konsep, mereka biasanya akan mula rasa bosan lalu kurang berminat untuk belajar. Sebagai ibu bapa, kita dapat bantu anak2 minat kepada subjek matematik sejak mereka kecil lagi. Perkenalkan mereka kepada nombor, sejak mereka pandai tulis dan membaca. Di bawah… Continue reading Rahsia Agar Anak Minat Subjek Matematik

Japan · matematik · skorA · teknikbelajar · tipsbelajar

5 Tips Mendapat Markah Tinggi Dalam Subjek Matematik

Assalamualaikum Hari ini Cikgu nak kongsikan 5 tips ringkas untuk mencapai markah tinggi dalam subjek Matematik. Ikuti langkah-langkah penting berikut. InshaAllah adik2 boleh berjaya! Jangan ponteng kelas – ini syarat wajib yang adik2 kene ikut. Matematik ibarat tangga. Jika hilang satu pemijak, adik2 akan sukar untuk naik lebih tinggi. Duduk di barisan hadapan sekali –… Continue reading 5 Tips Mendapat Markah Tinggi Dalam Subjek Matematik