Anak-anak · anakcemerlang · Dunia Rumahtangga · effectiveteaching · keibubapaan · My Family · Story · Tanah Air

Bercerita Kepada Anak (2)

Kisah yang saya ceritakan kepada nusrah malam itu adalah kisah Nabi adam yang digoda oleh syaitan untuk makan buah larangan di dalam syurga. Apabila tiba part, “kenapa tak boleh makan buah tu ummi? Saya terasa sukar untuk memberikan jawapan kepada anak kecil berusia 5 tahun. Tapi saya suka dia bertanya soalan. Walaupun saya agak ragu2… Continue reading Bercerita Kepada Anak (2)

Anak-anak · anakcemerlang · Dunia Rumahtangga · effectiveteaching · keibubapaan · Motivasi · My Family · Story · Tanah Air · Tazkirah

Bercerita Kepada Anak (1)

Sejak Annusrah dah menginjak usia 5 tahun, dia semakin pandai diajak berkawan. Dia suka bercerita, bersembang, memberi pendapat dan menjadi pendengar yang baik. Dalam memori saya, masih bersisa kenangan saya bersekolah tadika waktu seusia dia. Tak sangka masa berlalu begitu pantas. Sekarang annusrah pula sudah menggantikan tempat saya 24 tahun lalu. Sejak saya lihat dia… Continue reading Bercerita Kepada Anak (1)

Anak-anak · anakcemerlang · Dunia Rumahtangga · keibubapaan · My Family · teknikbelajar

Orang Kata Anak Kita Kasar?

Ada ketikanya orang di sekeliling akan mula menghakimi (judge) anak kita. Apabila anak kita buat silap atau bercakap kasar, mereka mula memberikan persepsi negatif. Tidak kurang juga yang mula membandingkan anak kita dengan anak orang lain yang bersopan, cakap lembut, dan memberikan reaksi positif apabila diajak bersembang. Hati ibu bapa mana yang tak terkilan bila dibanding… Continue reading Orang Kata Anak Kita Kasar?

Anak-anak · anakcemerlang · Dunia Rumahtangga · keibubapaan · My Family · Tanah Air

Ada Allah Dalam Hati Anakku

Alhamdulillah kira-kira 3 minggu yang lalu saya dan anak2 berpiknik di masjid universiti dengan keluarga Bintu Koyube. Waktu pagi memang sangat lapang. Suasananya cantik, sejuk mata memandang. Melihatkan Ayaka merengek nak pakai tudung macam Insyirah dan Khadijah, Bintu Koyube terus cari “tudung spare” dalam kereta. Katanya untuk emergency, memang siap2 simpan dalam kereta. Bagus teknik ni,… Continue reading Ada Allah Dalam Hati Anakku

Anak-anak · anakcemerlang · Dunia Rumahtangga · effectiveteaching · keibubapaan

7 Cara Mengajar anak Berinteraksi dengan Orang Lain

  Adakah anda mempunyai masalah anak2 tak berminat berhubung dengan orang yang mereka kenal atau pertama kali mereka jumpa? Mereka selalunya tak mahu bersalaman, menunjukkan rasa tak suka bila orang cuba berbual dengan mereka dan memberikan reaksi kurang senang apabila disapa. Dalam entry terdahulu, saya ada menulis berkenaan 8 intelligence anak-anak, di mana salah satunya… Continue reading 7 Cara Mengajar anak Berinteraksi dengan Orang Lain

Anak-anak · anakcemerlang · Dunia Rumahtangga · effectiveteaching · keibubapaan · My Family · tipsmengajar

Cara Berkesan Beri Arahan Kepada Anak

Assalamualaikum WBT InshaAllah, dalam usaha saya nak mempraktiskan ilmu yang saya belajar dalam parenting seminar yang lalu, saya cuba untuk berkongsi sekali lagi melalui penulisan di blog ini. Orang kata, lebih banyak kita memberi/berkongsi, lebih banyak yang kita akan terima kan? Ini adalah satu “Pearl” yang diterima dalam banyak2 pearl yang diberikan. Apakah itu? Jeng3x!… Continue reading Cara Berkesan Beri Arahan Kepada Anak

Dunia Rumahtangga · Japan · My Kitchen · Yokohama

Kek Pisangku

Satu perkara yang saya tahu tentang suami selepas berkahwin ialah beliau sangat suka makan pisang. Stok pisang di rumah kami memang tak pernah habis 😀 Pisang di Jepun harganya boleh tahan mahal. Sebab tiada penanaman pisang di Jepun. Jadi, pisang-pisang di sini adalah pisang import dari Filiphina. Patutlah kawan Jepun saya jakun tengok pokok pisang… Continue reading Kek Pisangku